- Home
- Departments
- Romatoloji
Romatoloji
Romatoloji; yumuşak dokular, eklemler, kalıtsal bağ dokusu, otoimmün hastalıkları gibi hastalıklar ile ilgilenen iç hastalıkları ve pediatri alanında alt uzmanlık alanı şeklinde tanımlanabilir.
Romatolog hekimlerinin tedavi ettiği bazı rahatsızlıklar;
- Lupus
- Gut
- Romatoid Artrit
- Osteoartrit
- Sjögren Sendromu
- Diğer…
Romatoloji:
Romatoloji bölümünde, romatizmal hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik hizmetler sunulur. Tüm tanı ve tedaviler, alanında uzman hekimler tarafından son gelişmelerin ışığında başarıyla gerçekleştirilir. Romatizmal hastalıklar yalnızca iskelet ve kas sistemi ile sınırlı kalmayıp vücudu pek çok farklı yönden etkileyebilir. Bu nedenle romatolojik hastalıkların tedavisinde gerektiğinde başka branşlardan da destek alınır. Fizik tedavi, ortopedi, nöroloji, ağrı polikliniği ve endokrinoloji branşları bunların başında gelir. Multidisipliner bir ekip tarafından tanı ve tedavi işlemleri titizlikle gerçekleştirilen hastalıkların tedavisine çok yönlü bir bakış açısı ile yaklaşıldığından tedavide başarı oranı artar.
Tedavi Edilen Bazı Rahatsızlıklar:
- Lupus
- Gut
- Romatoid Artrit
- Osteoartrit
- Sjögren Sendromu
- Juvenil İdiyopatik Artrit
- Vaskülit
- Skleroderma
- Polimiyalji Romatika
- Ailevi Akdeniz Ateşi
- Enfeksiyöz Artrit
- Behçet Hastalığı
- Spondiloartropatiler
- Ankilozan Spondilit
- Psoriatik Artrit
Romatoid Artrit
İltihaplı romatizma olarak da bilinen bir eklem iltihabı türü olan romatoid artrit, el bileği ve ayak eklemleri gibi küçük eklemlerde tutuluma neden olan bir eklem hastalığıdır. Tutuluma neden olduğu eklemde ağrı ve şişliklerin yanı sıra sakatlığa kadar ilerleyebilen sorunlara yol açabilen bu hastalık, aynı zamanda akciğer ve böbrek gibi organlarla deride veya sindirim sisteminde de tutulum ve hasarlara yol açabilir. Hastalığın kesin bir tedavisi henüz bulunmasa da semptomların ortadan kaldırılması ve ilerleyişin önlenmesi özellikle erken tanı ve tedavi alan hastalarda mümkün olabilir.
Kireçlenme (Osteoartrit)
Halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, özellikle ileri yaşlardaki bireyleri etkileyen ve çok sık olarak karşılaşılan bir dejeneratif eklem hastalığıdır. Yaygın olarak kalça, eller ve bilekler, diz, omurga gibi eklemlerde görülse de vücudun tüm eklemlerinde görülebilme olasılığı vardır. Erken teşhis, tedavi başarısı üzerinde oldukça etkilidir. Tedavi sürecinde ilaç kullanımı, beslenme düzeninin sağlanmasına ilişkin önlemlerin alınması, düzenli egzersiz, fizik tedavi ve gerekli görülmesi durumunda eklem içi enjeksiyonlar ile cerrahi operasyonlar yer alır.
Sjögren Sendromu
Gözler ve ağızda kuruluk ile karakterize bir otoimmün hastalık olan Sjögren Sendromu, iki farklı türe sahiptir. Primer Sjögren Sendromu yalnızca belirtilen kuruluk sendromu ile ilgilidir ve vücudun farklı kısımlarını etkileyen herhangi bir soruna yol açmaz. Sekonder Sjögren Sendromu ise Lupus, Romatoid Artrit gibi romatizmal eklem hastalıkları ile bir arada görülür. Tedavide bağışıklık sistemini baskılayıcı kortikosteroid ve benzeri ilaçlar ile ağız ve gözlerdeki kuruluğu önleyici uygulamaların yanı sıra romatizmal eklem hastalıklarının da söz konusu olduğu durumlarda bunlara yönelik tedavi uygulanması gerekir.
Akut Eklem Romatizması
Her yaştan bireyde görülebilmekle birlikte 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda daha sık görülen akut eklem romatizması; vücuttaki eklemleri, sinir sistemini, deri ve kalbi etkileyebilen bir tür romatizmal hastalıktır. Genelde streptokokların neden olduğu boğaz enfeksiyonlarının ardından ortaya çıkar. Tedavide antibiyotikler ve eklem iltihaplarını önlemeye yardımcı ilaç uygulamaları, bazı durumlarda da kortikosteroid uygulamalarından yararlanılır.
Fibromiyalji
Yumuşak dokularda ortaya çıkan romatizma ağrıları, fibromiyalji olarak adlandırılır. Orta yaştaki bireylerde ve kadınlarda daha yaygın olarak görülen bu hastalık halsizlik, kas ağrıları, uyku bozuklukları gibi pek çok olumsuzluğa neden olur. Tedavide semptomların ortadan kaldırılmasına ve uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı ilaç tedavileri ile fizik tedavi uygulamalarından yararlanılır.
Romatolojik Hastalıkların Sebepleri Nelerdir?
Bu grup hastalıkların sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Genetik bir bireysel yatkınlık zemininde çevresel faktörlerin etkisiyle ortay çıktıkları düşünülmektedir. Örneğin bazı romatolojik hastalıklar aynı aile fertlerinde ortaya çıkma oranı yüksektir. Bununla beraber ikiz kardeşlerin birinde hastalık ortaya çıkarken diğerinde ortaya çıkmayabilir. Bu da olayın tamamının genetikle açıklanmayacağını göstermektedir. Burada bir ajan (genellikle virüsler sorumlu tutulmaktadır) vücudun bir şekilde kendi eklemlerine ve dokularına zarar veren bazı maddeler üretmesine sebep olmaktadır.
En Sık Karşılaşılan Romatolojik Hastalıklar Hangileridir?
Bu grupta iki temel hastalık ağırlıklıdır; romatoid artrit ve ankilozan spondilit. Bu iki hastalık neredeyse romatoloji pratiğinin %80 ‘ inden fazlasını kapsamaktadır. Yine sedef artriti (psoriyatik artrit) ve sjogren sendromu, gut göreceli sık karşılaşılan diğer iltihaplı romatizmalardır. Bunların dışında diğer spondilopatiler (iltihaplı omurga romatizmaları); iltihaplı barsak hastalığına bağlı spondilopatiler , psoriyatik spondilopatiler de daha seyrek olarak görülür. Çocukluk çağında görülen juvenil artritlerde sık değildir. İç organ tutulumu ile seyredebilen sistemik lupus eritomatozus, sitemik skleroz, vaskulitler (Behçet hastalığı) daha nadir rastlanan iltihaplı romatizma türleridir.
Kolposkopi ve biyopsi temelde son derece basit ve güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte biyopsi sırasında hafif kramplar ve işlemi takiben birkaç gün süreyle hafif kanama olabilir. Çok nadiren kanama aşırı miktarlarda olabilir ve ikinci bir müdahale gerektirebilir. Yine çok nadir olarak işlem sonrası enfeksiyon gelişebilir.
Sağlık Rehberi
- 26 Eylül 2024
- Hayat Hastanesi
Okula İlk Adım
- 20 Şubat 2024
- Hayat Hastanesi
TORAKAL ÇIKIŞ SENDROMU
- 2 Ekim 2023
- Hayat Hastanesi
Holep Tedavisi
Hekimlerimiz ve Uzmanlık Alanları
- Acil Birimi
- Anestezi Uzmanı
- Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hst. Uz.
- Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
- Çocuk Cerrahisi Uzmanı
- Çocuk Hastalıkları Uzmanı
- Dahiliye Uzmanı
- Dermatoloji Uzmanı
- Diş Hekimi
- Diyetisyen
- Eczacı
- Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
- Fizik Tedavi Uzmanı
- Genel Cerrahi Uzmanı
- Göğüs Hastalıkları Uzmanı
- Göz Hastalıkları Uzmanı
- İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı
- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
- Kardiyoloji Uzmanı
- Klinik Biyokimya Uzmanı
- Klinik Psikolog
- Kulak Burun Boğaz Uzmanı
- Nöroloji Uzmanı
- Ortopedi ve Travmatoloji
- Psikiyatri Uzmanı
- Radyoloji Uzmanı
- Romatoloji Uzmanı
- Üroloji Uzmanı