Bahar Alerjileri

Bahar Alerjileri

BAHAR ALERJİLERİ NEDİR? NEDEN KAYNAKLANIR?

Halk arasında bahar nezlesi, saman nezlesi olarak bilinir. Genellikle bahar döneminde Mart-Nisan döneminde başlayan Temmuz-Ağustos bazen sonbahara kadar devam eden alerjik hastalık grubudur. Polen dışında, yün , yorgan, battaniye , halıda bulunan evsel kaynaklı maddeler neden olabilir. Özellikle bahar girişinde mart 15 mayıs 15 ve sonbahar Eylül 15 Kasım 15 döneminde sıklıkla görülür. Dış ortam sıcaklığı -5 gündüz 15-20 derece çıkması binalarda terleme yaptığı için o terleme eve nem olarak yansıyor. Bu nemden dolayı ev tozu yoğunluğu arttığı için bahar döneminde bir nebze daha artar. Küf mantarları, ağaç kavuklarında ve ağacın kuzey taraflarında bulunan, aynı polen gibi havada rüzgarda taşınan küf mantarları özellikle nisan- mayıs döneminde burunda akıntı, kaşıntı ve hapşırma yapıyor.  bahar alerjisi ve polen alerjisi sadece polenlerin yol açmadığı bir hastalık silsilesi diyebiliriz.

BULGULARI NELERDİR?

Burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, kızarıklık, geniz akıntısı, kulak içinde özellikle damakta boğazda kaşıntı, gözlerde yanma, sulanma, kaşıntı bazen koku alma duyusunda azalma koku alma kaybı da olabiliyor. Astım semptomları olan öksürük, nefes yetmeme, daralma, hırıltı gibi semptomlarda eşlik edebiliyor. 

ALERJİLER SON ZAMANLARDA DAHA FAZLA ARTTI BUNUN BİR SEBEBİ VAR MI?

Vücut alerji konusunda denge halindedir. Bir yanda enfeksiyon var bir yanda alerji var. Sizin vücudunuz enfeksiyonla uğraşmazsa siz ne kadar mikropla, viral enfeksiyonla, parazitle karşılaşmazsanız bu kez vücut kendini alerjik nezle, gıda alerjisi, egzama astım şeklinde gösteriyor. Özellikle köy türü yaşam tarzı dediğimiz çok toprakla muhattap olan kişilerde vücut endotoksinlerle uğraştığı için alerjiye vakit kalmıyor diyebiliriz. İkinci problem daha çok evcil hayvan besleme alışkanlığının artması . Özellikle artık kedi bunun da çok fazla etkisi var. Sonuçta ne kadar çok alerjik birey varsa çocuklarında da da alerji riski artıyor. En önemli göz ardı edilmemesi gereken küresel ısınmadır. Normalde mart sonu mayısta falan bahar gelirdi ağaçlar soğuktan sıcağa çıktığı zaman aniden 1-2-3 hafta polen yayar sonra her şey yatışırdı. O zaman hastaların yakınmaları daha kısa sürerken şimdi ki hastaların yakınmaları daha ılık kıştan daha ılık baharlar gelişince polen süresi uzadığından bu da arttı. 

TANISI NASIL KOYULUR ?  TETKİKLERİ TAHLİLLERİ NELERDİR?

Kişinin sinüziti varsa çok alerjiden uzaklaşmak gerekiyor. Bir bronşit öyküsü varsa enfeksiyon öyküsü varsa şüphelendiğimiz hastaya iyi bir klinikten fiziki muayeneden sonra deri testi dediğimiz testi yapıyoruz. 

NASIL BAŞA ÇIKILABİLİR ?

Yün yorgan, battaniye kullanımını azaltmalarını tavsiye ediyoruz. Ev de nem rutubet yapabilecek, akan , kokan bir yer varsa tamir ettirmeleri gerekir. Düzenli havalandırma yapmaları gerekmektedir. Polen için sabah 06.00 – 10.00 arası öğlen 16.00 – 20.00 arası yoğun oluyor ondan sonra havalandırabilirler. Kişiden kişiye bu durumlar da değişiyor. 

TEDAVİ YÖNTEMİ VAR MIDIR?

Ev durumları için önemler alınabiliyor. Polen için o dönemlerde çok fazla dışarı da bulunulmamalı. Güneş gözlüğü ve maske kullanılabilir. Akşam 20.00 dan sonra dışarı çıkılmasını öneriyoruz. İlaç olarak da kullanımı tedavisi vardır fakat yan etkileri bulunuyor. Kilo alımı, karaciğer fonksiyonlarını bozabiliyor. Daha çok kortizonlu burun spreyi veriyoruz. Tabi bunların en az 3 gün olmak şartıyla düzenli kullanımı olmalı. Göz damlası da verebiliyoruz. Bunlar hastalığı bastırmak için yapılan alınan önlemler. Bunların dışında aşı tedavisi de mevcut.  

Uzm. Dr. Nihat Erdem 

Alerji Hastalıkları Uzmanı