MENU

Yaz Tatilinde Beslenme

Deniz, kum, güneş, rengarenk meyveler, capcanlı insanlar ile eğlenceli bir mevsimdir yaz. Çalışanların yıl boyunca hayalini kurduğu, en çok izin talep ettiği, dinlenme, arınma döneminin adıdır.

Bu sene Ramazan ayının yaz başında olması tatil dönemimiz Ağustos ayına ötelendi. Peki yaz tatili dönüşünde hoş anılarımız ile beraber 3-5 kiloyu getirmemek için nelere dikkat etmeliyiz?

Otel tatili yapılacaksa;
Her şey dahil konseptli otellerde sınırsız yeme-içmeye imkan tanıyan paket programlar uygulanır. Uzun uzun masalarda bazısının tadını bildiğimiz, bazısının adını bile duymadığımız envai çeşit yiyecek arasında seçim yapmak oldukça zordur. Tatilde erken uyanmak hem zamanı değerlendirmek hem de kilo almamak için oldukça önemlidir. Uyandığınızda bir meyve alıp, aileniz veya arkadaşlarınız uyanana kadar yüzmek, spor merkezine uğramak oldukça karlı bir başlangıç olacaktır. Yüzme sonrası proteince zengin bir kahvaltı tüketmek kısa sürede doygunluk sağlayacağı gibi kas dokusunda kaybı da engelleyecektir. Öğle saatlerinde zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar, yoğurt, cacık, 1-2 dilim posalı ekmek tüketmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Hamburger, gözleme, pide herkesin çok sevdiği yiyeceklerdir. Otel işletmecileri de bunu bildikleri için beş çayı adı altında bu ürünlere yer verirler. Ara öğünde gözleme tüketen bireylerin akşam yemeğinde ekmek, pilav-makarna, patates tüketimini azaltması hatta hiç tüketmemesi uygun olacaktır. Akşam yemekleri et / tavuk / balık ve zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar ağırlıklı olursa günlük beslenmemiz tamamlanmış demektir. Bu tatilin anahtar kelimesi tatlı tüketimine dikkat etmek olmalıdır. Restoranların tatlı bölümüne açken gitmemek, yemeğin üzerine hemen tatlı tüketmemek önemlidir. Dondurma, sütlü tatlı gün içinde bir kez ara öğünde tüketilmelidir. Serinlemek amacıyla su gibi tüketilen soğuk çayların ve gazlı içeceklerin şeker ve fazlaca kalori içerdikleri unutulmamalıdır.

Yazlık tatili yapılacaksa;
Yiyecekleri kendimiz hazırladığınız için otel tatiline göre çeşitlilik daha az olacaktır. Günlük beslenme geç bir kahvaltı ve akşam yemeği ile 2 ana öğünden oluşur. Bu beslenme şekli ara öğünlerle desteklenmediği takdirde iki öğünde de tıka-basa yemeye neden olur. Birkaç çeşit peynirden oluşan, yumurtanın haşlanmış, menemen veya omlet olarak bulunduğu, bol sebze-meyve ve 1-2 dilim posalı ekmekten oluşan zengin bir kahvaltı ile güne başlamak bu tatilin en güzel yanıdır. Öğlen yemeği tüketilmeyecekse yerine 3 saat arayla yapılan 2 tane ara öğün yapılmalıdır. Bu ara öğünlerde mevsim meyveleri, süt, yoğurt, evde yapılmış şekersiz meyve suları veya soğuk bitki çayları, kepekli bisküviler veya minik sandviçler tercih edilebilir. Akşam yemeğinde genel olarak ızgara menüsü yer alır. Bol proteinli akşam yemeğinin yanında zeytinyağlı sebze yemeklerine, salatalara yer vermek et tüketim miktarınızı ayarlamanıza yardımcı olacaktır.

Önemli notlar:
Tatilde ara öğün yapmaya özen gösterin. Bir sonraki öğünde daha az besin tüketerek doymanızı sağlar.
 Günde en az 2 litre suyu bitirmeye çalışın. Susama hissinizi şekerli, gazlı içeceklerle geçiştirmeye çalışmak daha fazla kalori alımına neden olacaktır.
Pizza, hamburger gibi besinler tükettiğinizde o gün ekmek, pilav-makarna tüketiminizi azaltın, hareketinizi arttırın.
Barsak sisteminizin düzenli çalışması için su tüketimi, posa alımı ve hareketin önemli olduğunu unutmayın. Kuru baklagiller, sebze-meyve ve tam tahıllar tüketerek lifli alımını arttırmaya çalışın.
Tatilde zayıflamak değil aynı kiloda kalmak hedefiniz olsun.  
Herkese tüm yılın yorgunluğunu atacağı, kilo almayacağı bol eğlenceli tatiller dilerim.

DİLARA SÜNGÜ BULUT
Hayat Hastanesi
Diyetisyen