MENU

Okullarda Enfeksiyon Hastalıklarına ve Beslenmeye Dikkat


Okulların açılmasıyla enfeksiyon riskinin artış göstermesiyle birlikte Veliler özellikle bu dönemde çocuklarının beslenmesi konusunda gereken ilgiyi göstermelidirler.

Enfeksiyonların kapalı ve nemin az olduğu ortamlarda daha fazla yayılması ile birlikte Kalabalık ortamların, özellikle de okulların, virüslerin kolay yayılabileceği risk alanları olduğuna dikkat çekiyoruz.

Okullarda, kalabalık sınıflarda, kreşlerde insanlar bir araya geliyor ve hava yeterince temizlenmiyor. Böyle olunca hastalık riski artıyor. Okulların açılmasıyla ekim ayı gibi birçok virüs ortaya çıkacaktır. Ailelerin bu aylarda enfeksiyona karşı dikkatli olması ve çocuklarının bol bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında vücut sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak sıvı açığı ortaya çıkıyor. Sıvı kaybı arttığı zaman vücudun dengesi, dolayısıyla metabolik denge de bozuluyor. Bu açıdan sıvı kaybının telafi edilmesi çok önemli. Veliler özellikle bu dönemde çocuklarının beslenmesi konusunda gereken ilgiyi göstermelidir. Çocukların beslenme çantalarından taze meyve eksik edilmemeli. Bu dönemde C vitamini içeren sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve veya meyve suları, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt, poğaça çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.

Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları gerekmektedir. Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir